Thursday, January 21, 2010

Interview JPA


Aku tertarik utk buat entry ttg interview JPA slps t`baca entry kt blog Oh! Malaysia ni. Tapi aku akan citer ttg tajuk2 common yg d`tanya tyme interview tu nnti. So, kpd sesape yg baru je abes SPM & tgh syok 'mengabehkan boreh' kt rumah tu, sile amek perhatian. Kpd korg2 yg plan nk apply biasiswa JPA utk ke luar negara je la..biasiswa laen aku xtau sgt..

Citer kali ni simple je. Korg baru je lps SPM. Skrg korg duduk kt rumah. Tiap2 hari korg makan, tido, makan, tido. Disebabkn rutin harian yg sama, korg memutuskn utk 'up' cket xtvt harian korg dgn m`surf internet. Tetibe korg t`ingat la pulak yg korg x decide lgi nk gie mana or ambik apa. Tapi yg paling basic, korg kene try dapatkn biasiswa. Yg paling feymes kt Mesia, JPA & MARA. Pening plak kt situ, nk pilih yg mana. So, korg apply la JPA sbb cambez je kn nama dye. Nak sebut pon senang sbb ada 3 huruf je.

X lama lepas tu, korg dpt notis dari JPA (cek kt internet) utk gie interview. Kt mana? Itu korg boleh tentukn sndiri tyme isi borang online yg korg apply dulu2 tu (klu x clap la..). So, pada hari & wktu yg telah d`tentukn, korg d`kehendaki berada di tmpat & masa tersebut. Katakanlah korg terlepas interview sbb tyme tu nenek korg ada mjlis kahwin. Apa korg buat? Mesti korg nangis kn? Aku dh tau.. Tapi rilex, jgn gelabah x tentu pasal. Sbb korg akn dipanggil pulak wat kali ke 2. Kali ni mgkin dibuat di Putrajaya (m`ikut xprience aku).

So, x kisah la samada korg hadiri interview kt tmpt yg korg pilih or kt Putrajaya. Yg penting, datang je. Nk dtg interview pulak, bukan pakai macam nk pegi pasar malam. Pakai kene smart2. Laki pakai la cm org nk gie ofis & pompuan b`baju kurung. Or pape je la pakaian yg dirasakan sesuai. Jgn pakai 3 quarter ngan selipar jepun sudah.

Korg mesti tertanya2, topik or tajuk apa yg akan ditanya nnti kn? Apakah hobi anda di masa lapang? Pada pendapat anda, wajarkah Aizat menang AJL baru2 ni? Benarkah Pipiyapong kazen kandung Tasnim? Sailor Jupiter & Sailor Mass, siapa lagi anda minat? Adakah soalan2 seperti itu yg akan ditanya? Tidak2.. Salah sama sekali tekaan anda..

So, ni list topik yg aku dpt ntah dari mana aku pon x ingat. Yg pasti aku cari kt internet (tahun 2008). Bukan rekaan sendiri.

1. Why is education important to you?
2. How to be a better/good Malaysian abroad?
3. Vision 2020 / What is Vision 2020 to you? What are the challenges in reaching Vision 2020? / Bagaimanakah kursus yang anda pilih akan menyumbang kepada Visi 2020?
4. Apakah ciri-ciri yang perlu anda ada untuk memperolehi keputusan cemerlang?
5. Talk about Oil Prices.
6. Major achievements of Malaysia in the past 50 years.
7. What film you like most and why?
8. Dewan Rakyat.
9. Why do you want to study abroad and not in Malaysia?


Interview ni dijalankan secara berkumpulan. Tyme aku kt Putrajaya, 6 kepala dlm 1 kump & 2 interviewer. 1st skali korg dikehendaki introduce diri masing2 - nama, sekolah, result SPM dsb. Then kumpulan korg akan diberi salah satu dari topik di atas & setiap seorang diberi masa 4 - 5 mnt utk bagi respon/answer. Korg mgkin boleh menambah info2 or protes tyme org laen bagi answer. Korg juga mgkin akan ditanya ke negara manakah  you`re willing to go? Selepas habis semua org beri respon, interview pon abes. Sng je kn. Tapi akan ada la soalan yg ditanya dlm BM & BI.

So, be prepare. Mcm aku, aku cume prepare abes-abesan utk soalan 1 & nasib baek soalan tu yg ditanya. Lega beb.. Klu boleh try la prepare utk semua soalan. Lagi penting, korang tau apa yg nk dicakap tyme interview & be cool but confident. Ada kemungkinan soalan2 di atas diubah sket (i.e soalan 5) tp x kn lari mana pon soalan dia. Knowledge ttg isu2 semasa juga penting. Papepon, cube la prepare utk soalan yg di atas tu dulu.

Dan jangan lupa utk bawak sekali benda alah2 ni (letak dlm clear holder ikut turutan):

i) I/C
ii) Slip SPM
iii) Surat beranak
iv) Surat beranak parents
v) Sijil berhenti sekolah
vi) Sijil kewarganegaraan parents (bg yg berkaitan)
vii) Kad pesara / slip gaji ibu bapaviii) Sijil kegiatan kokurikulum bg Form 4 & 5 shj
ix) Sijil bahasa asing (jika ada)
x) Borang pengesahan pendapatan keluarga
xi) Borang pengesahan Kehadiran Program Pendedahan Kerjaya Seorang Doktor (bg pljar yg nk amik medic)



Harap2 dpt membantu sedikit sebanyak.. Laen2 info cm course ape yg korg nk amek or pape je la lgi, boleh la tgk kt blog Oh! Malaysia ni..

p/s: cm x caye je aku tolong org..ntah ape mimpi aku pon aku xtau.haha
 

19 comments:

ohmalaysia said...

ouih, siap tanya result SPM lagi tu. hehe..

Tasnim Jamal said...

rindu psl bab2 temuduga ni..phobia pon ada

Mus said...

ohmalaysia:
Aah..tyme aku kt ptrjaya dlu dye ade tanya skali

Tasnim:
Sape x cuak?? Cm nk gugur jntung pon ade..haha

daya othman said...

haha best. kena psycho time tgh interview dgn org lain sbb diorg semua stret A. T_T

*_* said...

awww, mus abg mithali siot

Mus said...

Daya Othman:
Nk lagi yg b`belas2 A..psycho abes..
Haha

Peng:
Uhuk2..*batuk jap
Wakaka

nurhanani hakim said...

salam,
thanx for info:)
saya berminat nak amik medic.
misal la kata saya terpilih utk interview ni,
yg perlu dibawa borang pengesahan kehadiran program pendedahan kerjaya seorang doktor tu ape ye?
adakah kita perlu menghadiri program tersebut atau bagaimana?
terima kasih.semoga diberkati Allah selalu.
doakan kejayaan SPM saya 10A+.amin..

Mus said...

nurhanani:
wasalam.same2..
Yup, kene hadiri program tu kt hospital2 yg terpilih.kursus 5 hari..
Boleh gak baca kt http://cikgusophis.blogspot.com/2009/03/buat-adik2-yang-ingin-menjadi-doktor.html utk further info

Semoga berjaya..doa byk2 :)

daYah said...

salam
memang kena hadir ke???

Mus said...

Wasalam..
Yela kot..utk yg nk amik medic je

drift queen said...

hmm..takut la x lps interview..sbb sy dpt 10A tp A+ x byk...

zhah said...

ad indvdual i.view x?,,or da scr group jea as mention,,:D

Aini said...

Slm...thnks sbb sediakn mklumat2 cmni..moga Allah memberkati pihak2 yang post cerita2/pengalamn2 mereka utk mmbantu org lain..

Sy agak risau (result SPM sy ialah 9A+ n 1A) kerana dlm srt khabr diorg ckp bla dh dpt g intrview, phak JPA x tgk dh results...Ad jgak studen2 (dulu)yang dpt straight A1 tp x lulus intrvw n org2 yg dpt straight A (bukan semua A1)pulak lulus!!ARGH...takutnya

farhana said...

blog ni mmg bagus,,, thanx a lot..
topik interview ni mmg ttp ke?? sy akn prg interview utk farmasi kt kuantan 5apr ni.. doakn sy ok..
cuak gile..

Cik Mirara said...

salam.
sy amek mdic gak. but my result is 9A+ n 2A-.
my bio is A-. huu.

Anonymous said...

tq la bro...lu mmg lawak la...gua pun kna p interview gak...aduh...bm bleh blah lagi...bi...kannntoooi..stedyla...wish sempoi pnya kt gua k ...orait...

Anonymous said...

u know wat,, program pendedahan krjaya seorg doktor 2 sy dh trlepas... bnde 2 syarat wajib die... aduh... xtau leh dpt ke x nnt.. intrview 5/4 ni... tkot.. dh la bab2 brdebat ni x terer... nk speaking b.i plak... aduh... tkot dohhh..

Mus said...

Drift Queen:
Rilex je..sume org cuak sbnrnye w/pon diorg wat muka bajet cool

Zhah:
Setakat yg sy tau, xde..(intrview JPA la..mara xtau)

Aini:
Yeke..Mgkin JPA tgok kokurikulum (kot??)
Takpe, yg penting buat yg terbaik time intrvw tu..doa la byk2

Farhana:
X tetap kot..maybe ikot interviewer..sbb ade kawan yg dpt topik yg laen..tp yg sy dpt lebih kurg mcm yg sy listkn tu..

Cik Mirara:
Wasalam..xde problem kot klu A-
Yg penting ada semangat nk blaja..

Anonymous:
Haha..xde hal punye bi tu..ko jwb je ngan steady w/pon tatabahasa salah..
Yg pnting, be confident

Anonymous:
Yeke?.. Parah ni.huu
Act rilex je.. Mgkin tyme intrview diorg akn tnya sbb nape x gie n time tu explain la..(klu xde tnya, bgtau la diorg..)
Maybe ada solution dye..

sya ar said...

salam.
tahniah kerana dah berjaya tolong org.
hahaks.

btw, trimas!